När man ville göra rent sina tänder förr i tiden tillämpade man olika, mer eller mindre effektiva, metoder att göra så. Det kunde handla om trästickor eller fjädrar, skrapor eller en slags tuggummi som man trodde rengjorde väl. Tandborsten uppfanns i Kina för ett och ett halvt årtusende sedan och bestod av att man tillverkade ett borst av växter eller hästhår och satte dem på en träpinne. Detta gjorde stor skillnad för munhygienen och bruket att borsta tänderna spred sig så småningom till västvärlden.

Idag finns det ett stort antal tandborstar och även om grundprincipen alltid är densamma så kan de vara olika utformade med olika resultat och syften. Till exempel är tandborstar olika hårda, de kan vara mycket små och smala, runda eller fyrkantiga och deras skaft kan vara vinklade på olika sätt. Det finns tandborstar som är tillverkade av plast eller ekologiska material och det finns modeller som drivs med el eller batterier. Vilken typ av tandborste man väljer att använda är mycket individuellt och medan de alla har många fördelar finns det också en hel del nackdelar man bör ta med i beräkningen.

Hård eller mjuk

Det flesta tandläkare är överens om att det är bäst att huvudsakligen använda en mjuk tandborste under de dagliga rengöringarna. Det beror på att man på så sätt inte riskerar att irritera tandköttet liksom inte slita på tändernas yta. Å andra sidan är en hård tandborste mer effektiv mot tandsten. Man kan därför hålla en regel att borsta mjukt sex dagar i veckan och hårt en dag, om man vill kombinera typer av tandborste.

Manuell eller elektrisk?

Många tandläkare rekommenderar att man använder en elektrisk tandborste då dessa idag är utformade så att de slutar fungera om man trycker för hårt, samtidigt som den ger en mycket grundligare rengöring än vad man kan åstadkomma manuellt. Nackdelarna är att sådana tandborstar är dyrare liksom att man måste ladda dem regelbundet.