Vare sig du gillar att springa, simma, lyfta tyngder eller åka snowboard så är all form av motion extremt bra för kropp och själ. Man blir glad och slank av att dansa, stark och stadig av att göra armhävningar och snabb och sprallig av att jogga. Det spelar mindre roll hur du motionerar, det som är viktigt är att du gör det. Genom att undvika ett allt för stillasittande liv ger du din kropp och hjärna möjlighet att utveckla ett bra immunförsvar, ett klart tänkande och ett mer harmoniskt välbefinnande. Vad många däremot inte inser är att man genom att vara aktiv dessutom ger en välkommen skjuts åt sin munhälsa.

Frisk kropp frisk mun

Immunförsvaret är den absolut mest värdefulla delen av den mänskliga organismen då det är vår kämpe mot alla inre och yttre fiender, inklusive inflammationer i tandköttet och bra PH-värden i saliv och magsyror. Om man har ett starkt och friskt immunförsvar kan kroppen själv laga och kurerar många hälsoproblem liksom förebygga framtida sådana, och det märks mycket väl i tandköttets tillstånd. En enkel inflammation som i vanliga fall kan motverkas med bra munhygien kan hos en person med nedsatt immunförsvar leda till djupgående infektioner där en frisk individ kan bekämpa dem naturligt. Människor som lider av immunhämmande sjukdomar får ofta problem med tänderna och därför rekommenderar tandläkare dem att komma på fler regelbundna besök.

Blodcirkulationens inverkan

När man tränar cirkulerar blodet i kroppen rejält, vilket i sin tur innebär att tandköttet får en ordentlig blodtillförsel. Om man lider av övervikt eller diabetes, eller helt enkelt inte rör på sig särskilt mycket, får detta en omedelbar inverkan på munhälsan.

En hälsosam inställning

Människor som motionerar regelbundet har ofta en allmänt hälsosammare livsstil, vilket också påverkar munhälsan. Det kan handla om att man äter mindre socker eller inte röker, eller helt enkelt att man begränsar sina kostintag.