Redan i barnaålder får vi lära oss om hur socker är tandtrollens bästa vän och detta är en lärdom vi går med under resten av livet. Huruvida vi konsumerar mycket socker eller inte är därefter upp till oss själva men även om man är en riktig gottegris så vet man att det inte är bra för tänderna. Människor som medvetet undviker socker är däremot inte alltid medvetna om att det finns många andra risker i samband med kostintaget och det innebär, ironiskt nog, att de utsätter sina munnar för större angrepp än de tror och att de till och med kan ha sämre munhygien än människor som snaskar varje dag. Vi skall här se på några faktorer som har stor inverkan på vår munhygien som inte alltid är lika uppenbara som undvikande av till exempel karameller.

Antalet intag

Människor som motionerar mycket brukar äta oftare. Det kan handla om en proteinbar efter träningspasset, en fruktsmoothie innan man ger sig ut i skidspåret eller en energidryck under löppasset. Även om alla dessa ger nödvändig energi och underlättar träningen kan de däremot ha en hel del negativa effekter på munhälsan då varje intag, vare sig det handlar om mat eller dryck, innebär potentiella angrepp på tänderna. Som regel bör man inte äta eller dricka fler gånger än fem om dagen och med detta inberäknas ovanstående exempel.

Kost som påverkar

För att man skall må bra och ha ett gott immunförsvar är det viktigt att man äter en välbalanserad kost. Man behöver vitaminer och mineraler, fibrer och proteiner och utan dem riskerar man bristsjukdomar. Detta påverkar naturligtvis munhälsan och ett försämrat immunförsvar innebär högre risk för hål och tandlossning.

Man bör dock vara försiktig med vad man äter då en nyttig proteinbar till exempel kan innehålla dolt socker och en färskpressad apelsinjuice kan mjuka upp emaljen som skadas om man borstar tänderna direkt efter intaget.