De flesta människor borstar tänderna minst två gånger om dagen; en gång på morgonen och en på kvällen. Detta är något vi lär oss i mycket unga år och blir en dagsrutin som man utför utan att egentligen fundera över den särskilt mycket. Vi vet lite vagt att det är bra för tänderna och många kan inte tänka sig att gå utanför dörren utan att ha borstat.
Hur ren vår mun blir efter en tandborstning beror på ett antal faktorer, bland annat hur länge och grundligt man borstat liksom huruvida man borstat rätt eller inte. Vilken typ av tandborste man använt spelar också en stor roll och över lag kan man säga att en mjuk, elektrisk tandborste rengör mycket mer effektivt och skonsamt än en hård manuell sådan.
Förutom borstning så finns det ett flertal andra sätt att rengöra munnen och de flesta tandläkare rekommenderar att man använder dem i kombination med den dagliga tandborstningen. Det tar inte mycket längre tid och kan visa sig vara en avgörande åtgärd för att förebygga och förhindra alltifrån inflammtioner och kariesangrepp till infektioner och tandlossning.
Kolla effektiviteten
Ett bra sätt att börja sin munhugiensrutin är att kolla hur väl man egentligen rengör sina tänder. Det finns speciella tuggtabletter som man kan ta efter en borstning som färgar de partier som inte är ordentligt rengjorda. På så sätt ser man hur effektiv ens borstning är liksom vilka partier man kanske inte kommit åt ordentligt. Ett annat, ännu enklare sätt att kolla upp renligheten är att gå med tungan över sina tänder; är de glatta har man rengjort väl men är de lite sträva bör man fortsätta rengöringen.
Stickor och tandtråd
En vanlig tandborste kommer ofta inte åt mellan tänderna, vilket gör att matrester kan fastna och sedan ligga och fräta mot emaljen. Genom att använda tandtråd och tandstickor kommer man in i mellanrummen och kan på så vis försäkra sig om att allt är rent och snyggt.