Håller man tänderna rena kommer man garanterat att slippa en hel del problem i framtiden som till exempel kariesangrepp eller tandlossning. Förutom alla olika hjälpmedel som finns tillhanda för att uppnå en optimal munhälsa som till exempel tandborstar, tuggummin och tandtråd så finns även ett antal försiktighetsåtgärder man kan tillämpa för att tänder och tandkött skall må så bra som möjligt.
Fem intag om dagen
När man äter sänks omedelbart munnens PH-värde, vilket innebär att tänderna blir utsatta för frätning. Detta påverkar framför allt emaljen som sakta bryts ner och till sist leder till hål. Genom att begränsa sina intag till fem om dagen ger man munnen tillräckligt med tid att återhämta sig mellan varven. Detta gäller även alla drycker, utom vatten, och särskilt dem som innehåller socker eller fruktsocker. En smoothie är med andra ord i princip lika skadlig för tänderna som en läskedryck eller en måltid och även om de har andra fördelar så bör man räkna in det man dricker i antalet intag om dagen. Med andra ord gäller den gamla principen om tre huvudmål och två mellanmål.
Borsta inte direkt efter
Det man äter eller dricker påverkar munnens syrehalt mer eller mindre och i många fall är det bra att vänta lite efter ett intag innan man borstar tänderna. Har man till exempel ätit eller druckit något surt, som en grapefrukt eller en apelsinjuice, har emaljen tillfälligt blivit lite försvagad och man inte bör borsta den för att undvika ytterligare förslitning. Vänta hellre i minst en halvtimme för att skona tänderna så mycket som möjligt.
Byt tandborste ofta
En tandborste som slitits ner kan nästan göra mer skada än nytta. Det beror framför allt på att de små borsten bryts av och då de är kortare blir de samtidigt hårdare, vilket innebär att man riskera riva och irritera tandköttet. Byt därför tandborste regelbundet, runt en gång varannan eller var tredje månad.